مدیریت ریسک
۴ مهر ۱۴۰۲استانداردهای مرکز داده
۴ مهر ۱۴۰۲بدلیل گستردگی دامنه صنعت لیزینگ در جهان و نوآوریها و تکنـیکهای عملیاتی گوناگون، این صنعت در زمینههای مختلفی کاربرد یافته است. انواع روش های لیزینگ گوناگون است که بهطور خلاصه به روشهایی که بیشتر جنبه کاربردی دارد اشاره میشود:
1. لیزینگ عملیاتی (Operating Lease)
لیزینگ عملیاتی قدیمیترین و سادهترین نوع و روش عملیات لیزینگ است که براسـاس آن قرارداد با مستــــاجر (متقاضی) صرفاً به قصد بهرهبرداری و برخورداری از حق انتفاع کالا (مورد اجاره) منعقد میشود و در پایان مدت قرارداد مورد اجاره عیناً به موجر مسترد میشود. در این نوع لیزینگ معمولاً ۱۰۰% بهای مورد اجاره توسط موجر تأمین میشود.
2. لیزینگ سرمایهای (Financial or capital lease)
لیزینگ سرمایهای یا اجاره اعتباری که مشابهت کامل با عقد اجاره به شرط تملیک مندرج در قانون عملیات بانکی بدون ربا دارد و تنها تفاوت آن شرط اختیار خرید در لیزینگ مالی یا اجاره اعتباری است. این نوع عملیات لیزینگ در نوع خود یکی از پیشرفته ترین شیوههای لیزینگ در جهان محسوب میشود.
امروزه بدلیل ماهیت آن از لحاظ پیشبینی امکان تملیک مورد اجاره توسط مستاجر (متقاضی) گستره وسیعی از مبادلات اعتباری را در بر گرفته است. این نوع از عملیات لیزینگ دارای شقوق مختلفی بهشرح ذیل است :
۱.۲. روش لیزینگ یا اجاره اعتباری کمک فروش (Sales aid lease)
براساس این روش بین شرکت لیزینگ (موجر) و شرکت تولید کننده تفاهم میشود که براساس آن تولید کننده تمایل و موافقت خود را جهت واگذاری بخشی از کالاهای تولیدی خود بهصورت نقد و اقساط اعلام وعرضه میکند و از این طریق چرخه تولید خود را بهبود و میزان فروش خود را افزایش میدهد.
شرکت لیزینگ نیز تولیدات مورد توافق مزبور را براساس تفاهم بهعمل آمده در چهارچوب قراردادهای اجاره اعتباری به متقاضــــــیان واگذار میکند. امروزه استفاده از این شیوه در کشورهای پیشرفته جهان از گستردگی قابل توجهی برخوردار است و با استفاده از این روش، تولیدکنندگان به موفقیتهای چشمگیری در بازاریابی و افزایش فروش محصولات تولیدی خود دست یافتهاند.
۲.۲. روش لیزینگ اهرمی یا اجاره اعتباری سه جانبه (Leveraged lease)
در این روش که اساساً جهت اجـاره کالاهای با قیمت بسـیار بالا همانـند کشتیها، هواپیماها، ماهوارهها، تأسیسات عظیم نفتی و… بهکار گرفته میشود، شرکت لیزینگ با استفاده از تسهیلات بانکی یا مؤسسات مختلف مالی دیگر، منابع لازم برای اجاره اهرمی را تأمین میکند.
از سوی دیگر با استفاده از منابع یاد شده اقلام مورد تقاضا را در چهارچوب قراردادهای مخصوصی به متقاضیان واگذار میکند. براساس ماهیت این شیوه از عملیات لیزینگ میبایست بهصورت سه جانبه منعقد و مبادله شود.
۳.۲. روش لیزینگ خرید و اجاره مجدد (Purchase and lease back)
براساس این روش متقاضی بهمنظور تأمین نقدینگی مورد نیاز، ماشین آلات یا تجهیزات متعلق به خود را به شرکت لیزینگ میفروشد و مجدداً همان کالا را در قالب قرارداد اجاره اعتباری (Leasing) به متقاضی واگذار میکند. به این ترتیب ضمن تأمین نقدینگی مورد نیاز متقاضی، در پایان قرارداد مجدداً مالکیت مورد اجاره به فروشنده آن تعلق خواهد یافت.
۴.۲. روش لیزینگ برون مرزی (Cross border lease)
براساس این روش اجاره دهنده (موجر) و اجاره کننده (مستاجر) مقیم دو کشور مختلف است. این نوع از عملیات لیزینگ معمولاً بخش عمدهای از جریان انتقال کالاهای سرمایهای از کشورهای صنعتی به کشورهای جهان سوم را پوشش میدهد.
ضرورت این شیوه از لیزینگ ایجاب میکند که موجر به منظور پوشش ریسکهای احتمالی، از نقطه نظرات گوناگون ناشی از بروز تحولات سیاسی / اجتماعی، اقتصادی و غیره را که ممکن است بر نحوه نقل و انتقال هزینههای مالی حاصل از عملیات اجاره و نیز مسائل و مقررات ارزی و سایر موارد، تأثیر منفی بگذارد، پیشبینیهای لازم معمول آورد.
واسپاری حکمت ایرانیان وابسته به هلدینگ گروه اقتصاد حکمت ایرانیان با استفاده از به روزترین خدمات در زمینه هلدینگ به هموطنان گرامی خدمت میرساند.